När kör vi nästa gång?

Det här är en mycket bra fråga som vi själva söker svar på, men är det verkligen så svårt att bara köra kanske ni undrar? SÅS har liksom andra järnvägsföreningar i Sverige bland annat problem med antalet aktiva medlemmar och just nu råder det stor brist hos SÅS. En resa kräver sina förberedelser, ofta i flera veckor innan det är dax och det är mycket som ska stämma.

Utöver bristen på aktiva medlemmar så finns det i hela Sverige stor brist på utbildad personal som får köra ånglok ute på Trafikverkets spår, de få som finns har fullt upp att köra i olika föreningar men även köra i sin yrkesroll som lokförare till vardags. Samtidigt så brottas vi med andra problem där kriget i Ukraina ger vågor även till den Svenska museitågstrafiken. Den stora leverantören av stenkol, Ryssland, är ju begränsade till att exportera kol till EU, samtidig så har gasbristen i Europa gjort att kol åter har aktualiserats som energikälla. Det finns brytning inom EU men den hinner inte med i det växande behovet och då hamnar väldigt lite stenkol i Sverige och den stenkol som hamnar här har nu ett skyhögt pris jämfört med tidigare år, det pratas om en prisökning på 350%. Det här gör att kostnaden för stenkol är på tok för hög för att kunna ge någon lönsamhet, kontot hamnar istället på minus. Mitt i det här så genomgår bland annat Sverige, en finanskris som slår hårt mot Sveriges innevånares ekonomi med ökande levnadskostnader och allt mindre utrymme för andra aktiviteter. Det här känns även hos oss i form av minskat antal resenärer, vilket är grunden till SÅS intäkter. Tillsammans så bildar de här två problemen ett totalt ohållbart ekonomiskt läge för SÅS. Skulle vi istället öka biljettpriserna för att nå upp till ett läge där vi i alla fall går runt, så kommer många resenärer tycka att det är på tok för dyrt i dessa tider, trots den unika upplevelsen att resa med ångtåg, det här är en svår balansgång. Vi tittar just nu på alternativ där ett kan vara att ta upp vårat oljeeldade ånglok E10 1747 från Katrineholm och börja använda det i resorna, men även eldningsolja (diesel) är i dag rejält mycket dyrare, så det här är en fråga som måste vägas noggrant. Vi vill ju inget hellre än att köra våra populära ångtågsutflykter och gör allt som står i vår makt att få det här att fungera. Vår målsättning, och det här är ännu preliminärt, är att köra en ångpendel under hösten och även en Luciaångtågsresa. Vi hoppas att inom kort kunna komma med positiva besked, men nu i skrivande stund så har vi inget annat än preliminär information att ge tyvärr.

Om SÅS

SÅS grundades 1974 och har sedan 1996 haft hemsida på Internet. SÅS verksamhet finns både i Stockholm Västberga och Katrineholms lokstall.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s