
Välkommen till SÅS sida om vår systerförening Katrineholms Ånglokssällskap
KÅS, Katrineholms Ånglokssällskap, är en systerförening till SÅS, Stockholms Ånglokssällskap och som bildades 2019 för att fungera som SÅS verksamhet i Katrineholms lokstall, med eget styre och gemensam verksamhet.
- Om föreningen
- Bilder från stallet
- Hitta till stallet
- Hur du blir medlem i KÅS
- Rapport från stämmor och möten
- Stadgar
- Öppettider och evenemang
- KÅS på Facebook
- Ladda ner våra nyhetsbrev:
- Nr 1 2020 Lite ångloksinformation 1 2020
- Nr 2 2020 Lite ångloksinformation 2 2020
- Nr 6X 2020 Lite extra angående V3
- Nr 6 2020 Lite ångloksinformation 6 2020
- Nr 4 2021 Lite ångloksinformation 9 maj 2021
- Nr 8 2022 Lite ångloksinformation okt 2022
-
Nytt 221018
Lite ångloksinformation oktober 2022 hittar ni här:
Lite ångloksinformation från KÅS 8-2022 (002)
Lite äldre ångloksinformation från KÅS hittar ni här nedan eller i menyraden överst
Lite ångloksinformation från KÅS 9 maj 2021
Det har varit och är fortfarande en tid med intensivt arbete för oss i lokstallet.
Men vi börjar med en återblick. Ett drygt år har gått och fler och fler vill bli medlemmar i vår fina förening. Snart har vi nått målet som vi hade vid årsskiftet, 100 stycken.
Visst känner vi alla någon ytterligare som också vill vara med oss.
Planerna för N-loket (vidstående bild) är att det ska dras ut och invigas. Det skulle ha skett i slutet på april förra året, men pga. olika orsaker, bl.a. Corona så blev det inte av. Ett nytt planerat invigningsdatum är den 22 maj (pingstaftonen) kl. 12.00 Cecilia Björk, Kulturnämndens ordf. kommer att vara på plats och inviga vårt utställningslok. Vi hoppas att många vill vara med och se när vi med dieselloket drar ut N-loket och backar in det på sin inhägnade plats jämte lokstallet.
Det finns gott om utrymme för åskådare så vi kan hålla avstånd till varandra.
Vi kommer att annonsera på kommunens evenemangskalender (katrineholm.se/evenemangskalender) och på vår Facebooksida samt genom ett mailutskick till alla medlemmar några dagar innan och vi hoppas att pandemin inte sätter stopp ännu en gång. Innan invigningen så ska loket tvättas, stålborstas och målas. Det var ju egentligen endast den främre delen av pannan vid sotskåpet (sotskåpet är den delen där skorstenen sitter) som skulle målas men inte räckte detta.
Ni kanske själva vet hur det kan bli när man börjar göra något hemma och ”bara” ska göra en liten uppsnyggning. Det slutade alltså med att hela loket behövde målas. Lite sparas till nästa år. Dessutom har loket kopplats upp. Detta innebär att man återmonterar vevstakarna till hjulen som var bortmonterade vid transporten ned hit från Stockholm i höstas. (Detta jobb genomfördes under lördagen den 24 april). Då kom CEO och Klasse ner från Stockholm och monterade vevstakarna på loket.
Dessutom så ska dieselloket, vår gamla V3:a, göras klart för att användas vid utdragningen. De båda sönderslagna fönstren har Walter reparerat. Det ska smörjas, fyllas på kylvatten och kolla att allt fungerar och inte läcker någonstans. Sen blir det provstart osv. Samt att vi jobbar det med att försöka slipa in mudluckorna på E10-loket. Under mudluckorna, där behöver man vara både smidig och stark för att klara av jobbet och med tanke på att vi alla är pensionärer så får vi istället för smidighet använda vilja och som tur är så har vi gott om det.
Epostadress: 2020kaas@gmail.com Hemsidan finns på: anglok.com/katrineholm
En Luciahälsning 2020
Så här lagom till Lucia så vill vi sända en Luciahälsning till er alla där ute i landet och då speciellt för att många kanske får fira en Lucia lite annorlunda i år, men som ändå vill hålla på traditionen, för vad vore julen utan att man först fått fira Lucia och fyra advent? Tyvärr så blir det inte heller en ångtågsresa till Lucia i år, den traditionen får vi flytta lite framåt i tiden och hoppas att 2021 bjuder på ett bättre år. Från Katrineholms Ånglokssällskap i Katrineholms lokstall så kommer här en rejäl Luciahälsning till er alla, bara att klicka igång filmen och njut, trevlig Lucia på er alla. https://youtu.be/HX2fWei_7QA
Dieselloket V3 52 har återfötts!
Vårt diesellok som sannolikt ställdes in i lokstallet 1980 har nu fått en ny renässans.
Vi hittade den sista ”körordern” inne i loket och daterat 1980. SJ hade ett antal sådana lok men 1978 övergick dessa till att bli beredskapslok och parkerades sedan på olika platser i landet. Så vitt vi vet så har ”vårt” lok inte varit i drift sedan dess, dvs. för 40 år sedan.
I de tidigare medlemsutskicken har det skrivits en hel dom om arbetet med vårt diesellok.
Det vi har jobbat med ang. loket är var ju förebyggande arbete med att byta brytpinnarna i slutväxeln (nog skrivet om dessa), samt att sanera generatorn från olja. Sedan har vi fyllt på lite olja och kylarvatten. Elsystemet har kollats så att det verkar fungerar. Dieselsystemet har luftats men inget jobb har lagts ned för övrigt på motorn.
Här nedan finns lite filmlänkar som ni kan (om ni är intresserade) titta på.
– Den första starten som skedde måndagen den 21 september, men då var det endast motorn som startades https://youtu.be/Fe4WI8PR3zc
– Loket rullar för första gången https://www.youtube.com/watch?v=FkNqlPQ79Ic&feature=youtu.be
– Nässjövagnen dras ut för den sista färden mot skroten
https://www.youtube.com/watch?v=ifCqzLsf0UA&feature=youtu.be
– Återgång efter utförd växling https://youtu.be/rNXISfJ7Uqk
Ladda ner nyhetsbrevet som pdf här: Lite extra angående V3
Lite ångloksinformation från KÅS 2 juli 2020
Eftersom SÅS nu äntligen fått det efterlängtade trafiktillståndet, så kan vi nu äntligen få ner N 1173 till Katrineholm!
N 1173 på Skansbangården 1993
Loket kommer att bogseras ned en natt. Detta blir sannolikt en natt mellan fredag och lördag. Eftersom N-loket inte får köras fortare än 40 km/t så kommer det att ta en bra stund då man dessutom kommer att tvingas köra undan på sidospår då och då för att invänta andra snabbare tåg som ska passera. Där kan man ju då få lov att stå och vänta ganska länge om det skulle vara så att det är flera tåg efter varandra som ska åka förbi.
N-loket (det blivande utställningsloket utanför stallet) planeras att anlända till Katrineholm under natten mellan den 17-18 juli. Så är i alla fall planeringen idag (läs: 200703). Sedan kommer det att invigas av kommunens representant Cecilia Björk. Exakt när detta kommer att ske är ännu inte bestämt. Förhoppningsvis kan invigningen sändas live via Internet. N-loket kommer att knuffas in på vändskivan av det bogserande loket, vilket är ett diesellok av modell T44 och som har hyrts in. Därefter ska växeln läggas om för att loket ska kunna komma in på stickspåret som är beläget bredvid lokstallet. På det spåret ska loket nu stå under sommarmånaderna.
Sedan ang. förflyttningen från vändskivan och in på stickspåret. Det finns ett litet men eller kanske rättare sagt ett stort
MEN. Nu för tiden så finns inte utrymme på andra sidan vändskivan för ett dragande/skjutande lok eftersom den delen av byggnaden numera används till annan verksamhet och spåren in vid de andra stallarna inte längre går att använda. Alltså kan vi inte använda växlingsloket till detta. Det blir helt enkelt att spotta i nävarna och att använda muskelkraft för att dra in loket på stickspåret.
54 ton lok, några spett och vinsch är det som gäller eller möjligen i bästa fall en spårgående traktor.
Möjligen går det att koppla en wire till bogserloket då detta backar ut igen från området och samtidigt dra in loket på plats med hjälp av wiren?
F.n. så finns det i lokstallet tre lok och två vagnar. Dessa står på fyra spårplatser, spår 3-6.
Hyresavtalet med KFAB omfattar spår 3-5 vilket innebär att vi ska tömma spår 6. De två vagnarna som nu står i stallet kommer att dras ut och köras tillbaka till Stockholm för renovering. Detta ska ske med det vändande loket som dragit ner N-loket. Senare under sommaren ska vi ordna så att vårt E-lok som nu står på spår 6 kan dras ut och flyttas till den tomma stallplatsen där personvagnen stått. Utdragningen av E-loket kan komma att bli lite dramatisk eftersom spår 6 är i
mycket dåligt skick med uppruttna sliprar som ska bära ca. 120 ton. Vi hoppas att detta avlöper på bästa sätt.
Vad händer sedan? Först och främst så skall N-loket ”kopplas” upp, vilket innebär att man monterar tillbaka de koppelstänger som varit bortmonterade under transporten.
Efter detta. F

.n. så finns det i lokstallet tre lok och två vagnar. Dessa står på fyra spårplatser, spår 3-6.
Hyresavtalet med KFAB omfattar spår 3-5 vilket innebär att vi ska tömma spår 6. De två vagnarna som nu står i stallet kommer att dras ut och köras tillbaka till Stockholm för renovering. Detta ska ske med det vändande loket som dragit ned N-loket. Senare under sommaren ska vi ordna så att vårt E-lok som nu står på spår 6 kan dras ut och flyttas till den tomma stallplatsen där personvagnen stått. Utdragningen av E-loket kan komma att bli lite dramatisk eftersom spår 6 är i
mycket dåligt skick med uppruttna sliprar som ska bära ca. 120 ton. Vi hoppas att detta avlöper på bästa sätt.
Lite nytt från KÅS verksamhet i lokstallet maj 2020
Staket till N 1173 Kommunen har låtit bygga ett litet fint smidesstaket vid sidan av Lokstallet där utställningsloket ska stå under sommarhalvåret. Nu återstår att få ned loket från Stockholm men där finns nu några fortsatta problem. Dels coronasmittan och dels att EU införde nya trafikregler vilket gjorde att många museijärnvägar förlorade sina trafiktillstånd t.v. Detta har sinkat en hel del och stoppat all verksamhet i Stockholm. Tillståndet lär vara på gång och ligger hos Trafikverket för godkännande och när kommunen förstärkt spår 6 så kan vi se fram emot lokets ankomst.
Ångloket SJ E10 1747 har besiktats nu i maj. Förutom en del döda duvor i ångpannans delar så fanns också en hel del ”skräp” som måste rensas innan pannan kan vattenfyllas och provtryckas. Detta är då nästa projekt att ta tag i. Dessutom har det andra ångloket (SJ B 1364) delvis skrapats och borstats för att kunna tvättas och målas, MEN det finns gott om plåt att skrapa på. så det är inte klart ännu med detta jobb.
Vi har också städat och röjt en del i själva stallet. Kastat massor av ”bråte” men mycket måste ju sparas för ev. framtida behov. Det finns dock mera kvar att sortera bort.
Walter har jobbat mycket med att dra el och fixa med belysning och vi hoppas att kunna få upp mera lampor då det är tämligen dunkelt därinne eftersom alla fönster är igenbommade med skivor.
Dieselloket, V3 98 har bearbetats ihärdigt. Främst är det Kjell som dragit det ansvaret.
Loket stod som beredskapslok när Stockholms Ånglokssällskap tillträdde lokstallet i början på 2000-talet och köptes då på ”rot” av sällskapet. Det har sedan inte varit igång.
För att kunna starta detta så använder man tryckluft eller rättare sagt egentligen komprimerade avgaser som samlas i två stora tankar. När vi försökte pumpa upp tryck i dessa tankar så visade det sig att det läckte luft. Det var ett par stora ventiler som läckte och när vi fått isär dessa och åtgärdat dem så visade det sig vara fullt av rostflagor och sot (skit) i dessa två tankar. Kjell har jobbat hårt med att skrapa och dammsuga och nu är allt klart för provtryckning.
Bilder tagna i samband med bildandet av KÅS 2019, foto: Carl-Erik Olsson
-
-
Avtalet signeras
-
-
Cecilia Björk, Kulturnämndens ordförande i Katrineholm
-
-
Cecilia Björk och Ulf Larsson framför E10 1747 i stallet
-
-
KÅS interimsstyrelse
Gilla detta:
Gilla Laddar in …