Stockholms Ånglokssällskap, SÅS, är en ideell förening som bevarar och restaurerar järnvägsmateriel från företrädesvis Stockholmsområdet. Föreningen började sin verksamhet med det dåvarande beredskapsångloket K4 793 som köptes från SJ 1974. Loket och vagnarna stod inledningsvis uppställda utanför de tidigare lokalerna för Järnvägsmuseum på Tomteboda bangård, långt innan postterminalen byggdes på ungefär samma plats. Efter en tid flyttade man till slakthusområdets bangård i Enskede söder om Stockholm. Mellan åren 1975 och 1988 växte SÅS fordonspark vi byggde ett lokskjul och hyrde ett större hus till verksamheten. Omdaningen av Slakthusområdet i samband med bygget av Globen gjorde att SÅS i oktober 1988 fick flytta till ett industrispår i Västberga industriområde söder om Stockholm. De traditionella körningarna för SÅS blev körningarna på Slakthusbanan, där sista resan kördes i samband med Lucia 1993. Dessa körningar blev snabbt populära, och så småningom anskaffades då och då fler ånglok och vagnar när sådana blev tillgängliga. Även längre resor började köras när ett lok med större räckvidd, S1 1921, hade anskaffats. Med detta gjordes bl a resor till Strängnäs, Nora och Mälaren runt. Efter 1993 blev föreningen förvisad från slakthusbanan på grund av det då påbörjade bygget av snabbspårvägen där bl a järnvägsbron över Årstalänken skulle rivas och de lokala resorna har istället gjorts på godsspåret Liljeholmen – Västberga och på Saltsjöbanan.
Sedan 2007 finns även en del av av SÅS verksamhet i Katrineholms gamla lokstall (se vidare under Katrineholm i menyraden) där vi hyr några platser för lok och vagnar som står i avvaktan på renovering. Vi har starta upp en aktiv del av SÅS i Katrineholm och kör även ångtågsutfärder mellan Stockholm och Katrineholm samt i Katrineholms omnejd.
Tack vara de aktiva som arbetar helt oavlönat och ideellt samt alla stödjande medlemmar, kan verksamheten bedrivas helt utan bidrag från stat och kommun. En ideell förening som denna har alltid ont om pengar, vilket gör att det tar lång tid att renovera lok och vagnar, även om tid och lust finns.
Alla typer av bidrag är välkomna, stora som små, det ger oss möjligheten att bevara dessa klenoder och kunna visa upp dem som de var på den tid då de användes i uppbyggnaden av Sverige. Medlemskap är ett sätt att bidra till verksamheten och ALLA är naturligtvis välkomna att bli medlemmar. Du bestämmer själv om du vill vara en aktiv medlem eller om du passivt vill stödja verksamheten. Som medlem kan du också medverka under våra resor och evenemang men får även möjligheten till utbildning och temakvällar i klubbvagnarna samt trevliga arbetskvällar fulla av trevlig och kul gemenskap!
Medlemsavgiften är endast 250 kr/år från för fullbetalande medlem och 25 kr/år för familjemedlem på samma adress som fullbetalande medlem. Inbetalas enklast på postgiro 83 53 68-2 Glöm inte att ange både namn och adress samt eventuell e-postadress för våra medlemsutskick!
Bidrag till verksamheten. SÅS Verksamhet bygger på medlemsavgifter, intäkter från våra resor och frivilliga bidrag, alla aktiva i sin tur ställer upp helt på ideell basis. Om ni vill hjälpa till att bevara de fordon som SÅS har i sina samlingar så är det välkommet att skicka in bidrag till verksamhet via vårat Swishnummer: 123 628 1034
SÅS stadgar gällande från årsmötet 2019: SÅS Stadgar gällande från 190327
Har du skickat in betalning men sen inte hört av SÅS? Kontrollera då att du verkligen har meddelat oss både namn och adress! Hör av dig till oss om du har glömt detta.
Bli aktiv i SÅS! Som aktiv medlem så bjuds du på möjligheten att komma med i ett skönt gäng i åldrar. Något krav på förkunskaper krävs inte och det finns arbetskläder att låna om du inte har egna. Tvätt och omklädningsmöjligheter finns, så du behöver inte gå hem skitig! Att vara aktiv innebär allt från att sy gardiner till att byta hjul på lok och vagnar, kanske sortera papper i arkivet, renovera trävagnar eller vara uniformsklädd personal på någon ångtågsresa. Variationerna i föreningen är oändliga och du väljer själv vad du vill inrikta dig på. Varje tisdag klockan 18.00 så har vi sedan 1974 träffats för att arbeta med våra fordon och träffas över en kopp fika, varför inte komma ner en tisdag och se om SÅS är något för dig?
Kontakta föreningen
Postadress:
Stockholms Ånglokssällskap
Vretensborgsvägen 13b
126 30 HÄGERSTEN
E-postadress allmän (personligt; se styrelsen längre ner)
roland.jonsson45@gmail.com
Besöksadress:
Stockholm Västberga: Vretensborgsvägen 13, ingång via Wasa Express & Åkeri AB:s grind. Rakt över gården
Katrineholm: Östermalmsgatan, längst ner på gatan hittar ni lokstallet
Telefon nytt nummer sedan juni 2019 079 340 5341 säkrast tisdagar 18-22.00, övrig tid telefonsvarare. I samband med resor är telefonen bemannad hela dygnet torsdag – söndag eftermiddag
Akut kontakt = ENDAST I NÖDFALL i samband med händelse 070-878 10 54
Styrelsen i Stockholms Ånglokssällskap som den ser ut efter årsmötet i september 2021 och gör så fram till årsmötet i mars 2022, årsmötet sköts upp p.g.a. Coronakrisen. Styrelsen kontaktas enklast via mailformuläret längst ner på sidan eller via styrelsens egna e-postadresser här nedan
Hitta till SÅS i Västberga
Hitta till SÅS i Katrineholm