Vi har haft årsmöte i SÅS

Så har nu haft årsmöte i SÅS, det fyrtionde i ordningen. Tyvärr så kunde vi inte hålla mötet i vår ”nya” klubbvagn F5 då den ännu inte är klar, så det blev även detta år att klämma in sig i vår kurs- och övernattningsvagn BV3. Det bjöds på skön trängsel och både kyla och värme vart eftersom kvällen fortlöpte. I år så stod posterna som SÅS Ordförande, Sekreterare och en övrig Ledamot inför val och när kvällen kommit till ända så hade samtliga poster besats med nya och nygamla förmågor. Eftersom vår Ordförande sedan många år, nu flyttat sig, sin familj till den nya arbetsplatsen och boende på Öland, så valde Henrik Linnarsson av lämna sin post för att axlas av någon annan. Vi tackar Henrik för väl genomfört arbete som tagit SÅS vidare mot framtiden. Valberedningen hade detta år hittat en enda kandidat som värdigt kunde ta över stafettpinnen efter Henrik. Valberedningen föreslog och mötet valde Håkan Gadler till SÅS nya Ordförande för de två kommande åren. Håkan har varit aktiv i SÅS under några år och arbetar dessutom deltid i ett järnvägsföretag ”over there”, där han också arbetar som entreprenör. Men Håkan återfinns faktiskt även på Lidingö till och från och har så här långt visat framfötterna väl och kan nog bli en värdig övertagare av stafettpinnen. Håkan kommer dock att finnas med på alla styrelsemöten, är han inte på plats så blir det via s.k. ”Skype” som använts i Styrelsen under det gånga året då bland annat vår Kassör Lasse Zethraeus sedan några år bor 25-taket mil från Huvudstaden. Även andra i styrelsen har anammat denna modernlighet. SÅS välkomnar Håkan välkommen till styrelsen och vår nya Ordförande.

Till posten som Sekreterare fanns det två kandidater; först Carl-Erik Olsson som axlat rollen sedan det förra årsmötet, men som även är vår Trafikchef. Och den andra var SÅS tidigare Vice Ordförande och Sekreterare Lasse Nelson som gjort ett år utanför styrelsen efter att ha suttit i styrelsen i 37 år. Det blev en öppen omröstning där 21 deltagare valde att rösta och röstningen vart jämn, men där Lasse fångade upp 13 av dessa och således blir SÅS Sekreterare för de två kommande åren. Carl-Erik kommer dock att fortsätta arbetet som föreningens Trafikchef.

Då vår ”man på plats” i Katrineholm, Jan-Erik Nilsson avböjt vidare kandidatur i styrelsen, så lämnade han vid årsmötet sin plats som Ledamot. Då Valberedningen såg det viktigt att även fortsättningsvis ha en ”man på plats” i Katrineholm och styrelsen så blev valet att föreslå en av de andra aktiva i lokstallet. Valet blev då Uffe Larsson som är en reslig man som vet hur man pratar med folk och myndigheter. Uffe arbetar dessutom i Stockholm som Brandman och finns tillgänglig vi styrelsemötena. Uffe är en driven kille som kan föra SÅS talan i Katrineholm och samtidig föra projekten där vidare framåt. Mötet gick på Valberedningens linje och valde enhetligt Uffe Larsson till en tvåårsperiod som Ledamot. Välkommen till styrelsen Uffe och tack för de här åren Jan-Erik!

Vår ständige Revisor Ulf Fjeld i Alvesta är den som besuttit sin post i SÅS absolut längts tid och kommer även under år 41 att vara vår Revisor. Som Revisorsuppleant valdes Henrik Arvidsson Samsonowitz, SÅS:are och NJM-man

Till Valberedning för 2016-års val, valdes Carl-Erik Olsson och Johan Berg. vilken nu suttit med en betydande antal år på den posten.

Två motioner hade inkommit till årsmötet och handlade om att införa arbetsbeskrivningar för att typer av arbeten i samband med resor och evenemang. Den andra motionen handlade om att strukturera upp verksamheten på ett nytt sätt med underavdelningar till Säkerhets-, Fordons- och Trafikavdelningarna i SÅS. Styrelsen hade tittat på förslaget och förordat att den nya styrelsen skulle titta vidare på förslaget, vilket medhölls av mötet. Alla var väl av åsikten att förslagen hade viss förankring i verkligheten men att förslaget måste anpassas till verksamheten före beslut.

För första gången på många år så valde mötet att höja medlemsavgiften i föreningen. Vi har under många år haft avgiften 150:-/10:- och Kassören förordade att avgiften skulle kunna höjas till 200:-/10:- per år för att hänga med index och liknande föreningars avgifter. Mötet röstade för förslaget, men inte med en enhetlig röst dock och gäller från 2016.

Verksamhetsberättelse, Kassarapport och Bokslut gick igenom och godkändes av mötet samt ledde till att den gamla styrelsen fick ansvarsfrihet. Vad som dock glömts bort i yran var att den senaste revisionen av vår Säkerhetstyrningsdokumentation nyligen gjorts och då innehöll en hel del påpekande. Anders Nyman berättade om detta och berättade att arbetet att gå igenom de uppkomna punkterna pågår. Dessutom så diskuterades det om en hel del andra problem som SÅS står inför. Dels handlar det om att den styrande Trafikförordningen, den s.k. JTF´n kommer att försvinna under 2016 och som då måste implementeras i vårt regelverk. Sen kommer vi, och alla Järnvägstrafikbolag, kommer att få stora problem med radiotrafiken på GSM-R-nätet från den 1/7 då GSM-nätet ökar sin uteffekt på telefonnätet. Vi vet i dag inte hur det blir med möjligheten att använda vår GSM-R telefon efter 1/7, vilket är ett krav från Trafikverket, men en lösning för c:a 40.000:- ska tydligen gå att få fram. Mer om detta framöver. Dessutom så har vi en rad byråkratiska problem att ta tag i för att vi ska få fortsätta att behålla vårt Trafiktillstånd.

Efter mötet så bjöds det på fika med bulle och en timmes film med bilder och rörlig film från verksamheten under 40 år i SÅS.

Om SÅS

SÅS grundades 1974 och har sedan 1996 haft hemsida på Internet. SÅS verksamhet finns både i Stockholm Västberga och Katrineholms lokstall.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s