Lyckad ångpendelhelg

Lördag och söndag 4-5 september så provade vi en resevariant som vi inte testat tidigare, något som vi kallar Ångpendeln. Eftersom vårat trafiklok S1 1921 fram tills nu har stått stilla över tre år, så ville vi göra en enklare resa för att få status på loket. Vi valde därför att testa att köra trafiktåget från Liljeholmskajen vid Liljeholmsbron, upp genom Nybodatunneln till Västberga och åter, en resa på nästan 2km (1.980 meter) enkel väg. Eftersom spåret är enkelspårigt så blev valet att avgå backande upp till Västberga och sedan köra rättvända tillbaka, något som fungerar bra då spåret här är sidospår och lite trafikerade. Det enda som ”stör” är passagen över Tvärbanan där vi måste kontakta SL´s Trafikledning och få växlarna omlagda innan passage, men det fungerade klanderfritt.

Tanken var att vi skulle köra fyra turer per dag, men redan på lördagen så märkte vi att tidtabellen inte gick att hålla då det blev mångdubbelt med resenärer än vi hade förväntat oss. Vi hade vissa Covidbegränsningar och valde att sälja 100 biljetter till de 170 platserna, för att slippa trängsel. Resenärerna skötte det här exemplariskt och höll av vana goda avstånd. Vi valde att fylla tåget och bortse från tidtabellen, vilket inte spelar någon roll på den här banstumpen, och köra så fort tåget var fullt. Så hela helgen lastade vi och körde för allt vad tyget höll och allt flöt på utan besvär. Det blev förvisso långa köer, med behörigt avstånd, till biljettförsäljningen och det kom så många att pappersbiljetterna tog slut!

Lok och vagnar fungerade utan mankemang hela helgen och medlemmarna gjorde en med beröm godkänt, insats och fick allt att flyta på, men vi har ju en del rutin efter 47 år i branschen. Den här typen av trafik visade sig vara ett så pass lyckat koncept att vi kommer att finslipa det lite och göra om det, då vi ser ett uppdämt behov hos Stockholmarna. Då nu tåget fungerade så här pass bra så planerar vi nu för att komma igång även med de längre resorna och här hägrar att återuppta den tidigare så populära Luciatågstrafiken från Liljeholmen till Södertälje, men även åka ner till Katrineholm och köra trafik där igen hos vår systerförening Katrineholms Ånglokssällskap. När och om nästa resetillfälle kommer vet vi inte idag, men håll er uppdaterade dels här på hemsidan men även på vår sida på Facebook.

Om SÅS

SÅS grundades 1974 och har sedan 1996 haft hemsida på Internet. SÅS verksamhet finns både i Stockholm Västberga och Katrineholms lokstall.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Lyckad ångpendelhelg

 1. Claes Kindberg skriver:

  Vilka fina bilder 🙂🙏

  Gilla

 2. Lennart Nilsson skriver:

  Härliga bilder

  Gilla

 3. Kent Hult skriver:

  Ohojsan bästa ”Ånglokare”
  Fin feststämning när ni ångade i Liljeholmen på sensommaren.
  En undran, kommer ni att passera med något ÅNGTÅG över ÅRSTA BRON i höst/Vinter?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s