Vagnlyft i Västberga

För en tid sedan så beslutade sig styrelsen i SÅS för att det ska sättas liv i en vagn som stått undanställd länge, det här för att skapa fler sittplatser och ännu en trävagn till trafiktåget. Den här vagnen var i sin forna glans en passagerarvagn med boggier som beställdes och kom till CWJ, Carlskrona – Wexiö Järnväg, som då idag stavas Karlskrona och Växjö. Vagnen byggdes 1928 av ASJ i Linköping och fick nummer 10 på CWJ samt litteran EBCo3 (tid. Bco) med nummer 8116 när den hamnade hos SJ efter förstatligandet av banan. I slutet av 1950-talet (troligen) så blev vagnen ombyggd för att vara följevagn till en av de stora lyftkranarna hos SJ och blev stationerad i Hagalund. Vagnen fick sina tre stora kupéer ombyggda till tre sovkupéer, ett stort pentry, toalett i mitten av vagnen och ett stort verkstadsutrymme med sidodörrar samt pannrum och omklädningsrum. Vagnen togs över av SKÅJ, Stockholms Kultursällskap för Ånga och Järnväg och hamnade så småningom på Lindarängsbangården vid Frihamnen i Stockholm. SÅS visade sedan intresse för vagnen och 2000 så såldes vagnen till SÅS. SÅS vision med vagnen var då att bygga om vagnen till kök och personalutrymme med övernattning. En utrivning av gammalt och skadat påbörjades men stannade av när man hittade skador i några väggar, men som renoverades. Samtidigt så tillkom den gamla postvagnen DF5 2877 som hade varit utlånad till moppeklubben Tårtan Mopedoz och som fått både ett stort kök och en stor serveringsdel, samt utsidan iordninggjord, så det fick då istället bli den som blev personalvagn och kök. EBCo3 8116 blev stående under presenningar och avvaktade ett vidare beslut om vad den skulle bli och så var det i många år. När en renovering påbörjades av en annan boggivagn som införskaffats, f.d. SJ ABo13 8087 med anor från VBHJ som vagn 58, så skulle den bli den nya passagerarvagnen hos SÅS. Så blev det dock inte, för de skador som fanns på vagnens väggar, tak och golv, visade sig vara allt för omfattande för en renovering i nutid. Istället så riktades åter blickarna på 8116 och möjligheten att återställa kupéerna i vagnen. Med en renovering av in och utsidan, så kommer även andra problem som måste lösas. Vagnens dragstång på ena sidan, där alltså kopplet hängs på, visade sig vara av och måste åtgärdas innan vagnen kunde flyttas. Sen var varken boggier eller hjulen besiktade och genomgångna på många år och detta skulle kunna göras i samband med att dragstången reparerades. Som det är idag (läs: 201123) så står vagnen ganska trångt till och renoveringen har fått påbörjas på plats långt ner på området, då vagnen inte går att flytta och står nu uppallad i en änden med den boggin utrullad. Så det är på gång med ännu en trevlig trävagn att sätta in i tåget framöver, men det är mycket arbete som återstår, men det är det värt om man framöver kan ta med ytterligare 80-90 passagerare och göra tåget längre och ståtligare.

Om SÅS

SÅS grundades 1974 och har sedan 1996 haft hemsida på Internet. SÅS verksamhet finns både i Stockholm Västberga och Katrineholms lokstall.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s