Två Z64 har landat

För en tid sedan så ropade SÅS in två stycken lokomotorer (små diesellok) på auktion och onsdagen 30 mars så anlände dessa till Västberga. De två loken kom den här dagen via landsvägstransport från Bålsta där de gått hos företaget Benders under en del år.

Ursprungligen så byggdes loken till SJ med nummer Z64 (tid Z6) 387, tillverkad 1956 och Z64 346, tillverkad 1953. Loken moderniserades på 80-talet och fick motorerna utbytta från den stora V4-motorn med dieseldrift som var en tvåtaktsmotor. Dessa ersattes med Scanias väl beprövade V8 DS14 på 268 hk. Även hytterna moderniserades med tryckluftsreglering och modernare styrsystem och inredning samt rejäl ljuddämpning. 1992 så säljs båda loken till Malmö – Limhamns Järnväg, MLJ, och får där nummer 13 och 14. Loken säljs vidare där ifrån 2002 och köps av företaget Benders i Bålsta, som tillverkar bl.a. taktegel och betongdetaljer. Loken används där sedan under en del år som växlingsmaskiner innan de ställs av 2020 för att säljas. Båda loken säljs sedan genom nätauktion hos Klaravik och det är där som SÅS ropar in båda dessa. Torsdagen 220330 anländer sedan loken via landsväg till Västberga, där de lyfts av för vidare transport till SÅS uppställning en bit bort.

SÅS har sedan tidigare Z64 349, tillverkat 1955, och som har kvar all ursprunglig utrustning som motor och hyttinredning. SÅS köpte 349 från Saltsjöbanan 1993 där den gått efter att först varit hos SJ 1955 – 1974 och därefter sålts till Surahammars Bruk, där den fick nummer 17 och gick sedan i Spännarhyttan. 1981 köps loket av SL Saltsjöbanan där den tjänstgör tills SÅS köper den. SÅS använde sedan 349 flitig under många år men motorn brottades med en del problem och slutligen slutade även lokets bromsar att fungera. Flera försök har gjorts att få loket att fungera tillfredställande, men sedan ställt åt sidan då dieselloken T21 98 och T23 113 kom till föreningen. Nu är det dock ganska komplicerat att starta upp både T21 och T23, så en fundering kom upp att skaffa ett mindre lok för små korta växlingar. Av en ren händelse så dök försäljningen av 387 och 346 upp, vilken SÅS hoppade på. Båda loken är idag ganska färgglada, men inte sönderslagna och under färgen så är de i gott skick.

Vad ska vi nu med tre Z64 till? Tankegångarna har gått att vi ska behålla den bästa av 387 och 346 och plocka reservdelar från den andra och sedan sälja både ett av dessa och 349 som skrot. Skrotpriserna är i skrivande stund ovanligt höga och vi har fått ett erbjudande att sälja loken till en hygglig summa till Lantz Metall på andra sidan bangården. Z64 349, alltså MLJ 14, fungerar idag och det är bara att starta och åka, 387 har stått som reservdelslok hos Benders. Om vi plockar reservdelar och går igenom 349 så att den fungerar perfekt, så kommer försäljningen av 349 och 387 göra att hela affären kommer att sluta på plus, samtidigt som vi får det lilla växellok som vi behöver.

Om SÅS

SÅS grundades 1974 och har sedan 1996 haft hemsida på Internet. SÅS verksamhet finns både i Stockholm Västberga och Katrineholms lokstall.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s